Heb je een meubel op de kop getikt bij een tweedehands winkel? Of heb je een meubel in huis dat wel een opknapbeurt kan gebruiken? Geef ‘m een make-over! Deze tips voor een meubel opknappen helpen je op weg.
Let op: dit stappenplan kan je gebruiken voor het opknappen van een houten meubel.
Stap 1: Inspecteer het meubel
Voordat je aan de slag gaat, wil je weten hoe het meubel eraan toe is. Beschadigingen? Een los pootje? Het is fijn om te weten waaraan je begint. Je kan een heleboel herstellen met houtlijm en houtplamuur.
Stap 2: Een meubel opknappen begint bij schoonmaken
Deze stap lijkt misschien niet zo belangrijk, maar dat is-ie wel! Een meubel goed schoonmaken is noodzakelijk voordat je gaat schuren. Maak je ‘m niet schoon, dan schuur je vet en andere viezigheid ín je meubel en dat wil je niet. Dus, tijd voor een sopje! Ik gebruik St. Marc Verfreiniger. Het is een allesreiniger, maar ook een ontvetter en vooral dat laatste is van belang.
Stap 3: Schuren!
Is het meubel goed droog na de poetsbeurt? Dan komt ’t zwaarste werk: schuren! Dat kan met de hand, met behulp van los schuurpapier, maar een machine maakt ’t een stuk makkelijker. Ik gebruik vaak twee verschillende schuurmachines van Makita (een met een punt en een met een ronde schijf). Het grove werk doe ik met de grote schuurmachine. Voor de kleine hoekjes gebruik ik de kleine schuurmachine (en het echte priegelwerk doe ik met de hand).
Stap 4: Nog een keer schoonmaken
Als het goed is ligt er nu een dikke laag stof op je meubel. Schoonmaken is geen overbodige luxe! Zorg ervoor dat alle stof verdwenen is.
Stap 5: Eventuele beschadigingen wegwerken
Zit er na het schuren nog een kras of andere beschadiging op het meubel? Dan kan je dit wegwerken met houtplamuur. Je hebt veel verschillende soorten, afhankelijk van hoe diep de beschadiging is. Ik gebruik vaak een houtplamuur die binnen 15 minuten droog is. Dan kan ik snel weer verder! Is een pootje instabiel? Dan doet houtlijm wonderen. Houtlijm heeft vaak wel een langere droogtijd (van circa 12 uur), dus houd daar rekening mee.
Stap 6: Bepaal de nieuwe look van jouw meubel
Nu is het tijd voor het leukste onderdeel van het meubel opknappen: je bepaalt hoe jouw meubel eruit komt te zien! Wil je het hele meubel een kleur geven? Of kies je voor een deel kleur en laat je voor de rest het hout zien? De keuze is aan jou! Ik geef kleine meubels een make-over, zoals plantentafels, bijzettafels en salontafels. Dit soort meubels lenen zich goed voor een kleurrijke bovenkant. De poten laat ik vaak zoals ze zijn, maar ik geef ze wel een kleine opknapbeurt.
Stap 7: Verven
Je bent klaar voor de make-over: het belangrijkste onderdeel van je meubel opknappen. Als het goed is weet je nu welke kleuren je gaat gebruiken. Meestal gebruik ik meubelverf van Flexa. Dit merk heeft een eigen kleurenlijn, maar je kan er ook voor kiezen om een zelf gekozen kleur (bij een willekeurige bouwmarkt) te laten mengen in de meubelverf van Flexa. Het voordeel van deze meubelverf is dat je geen grondverf nodig hebt. Je kan dus direct beginnen met kleur!
Dit heb je nog meer nodig:
- Een vuilniszak of doek waarmee je de vloer afdekt. Hier zet je straks je meubel bovenop, zodat je onbezorgd kan knoeien.
- Roerstokjes! De verf moet je eerst goed roeren, zodat de juiste kleur naar boven komt. Tip: heb je sushi besteld en gebruik je de eetstokjes niet? Bewaar ze voor een verfklus!
- Kwasten en rollers. Kies voor een synthetische platte kwast, dan krijg je een mooi egaal resultaat. Je kan er ook voor kiezen om een roller te gebruiken. Ga dan voor een kortharige vachtroller en schaf dan ook meteen een verfbakje aan.
- Keukenrol. Het is altijd handig om keukenrol bij de hand te hebben, bijvoorbeeld als je net naast de vuilniszak hebt geknoeid of als je verf in het verfbakje giet.
De droogtijd van laag 1 kan variëren per verfmerk. Op het verfblik staat hoe lang je moet wachten. Is de verf droog? Voel dan met je hand of het oppervlak glad of ruw is. Bij een ruw oppervlak schuur je het meubel heel licht op met korrel 240. Neem het oppervlak af met een natte doek en je bent klaar voor laag 2.
Stap 8: Beschermlaag aanbrengen
Een meubel opknappen betekent ook dat je ‘m beschermd tegen krassen, stoten en water. Heb je de bovenkant van je meubel geverfd? Dan is het verstandig om twee of drie dunne lagen vernis aan te brengen. Vernis voorkomt krassen en stoten en het is tot op zekere hoogte waterafstotend. Vernis breng je aan met een lakroller. Breng het twee of drie keer heel dun aan. Daarna is je meubel beschermd! Iedereen die een meubel bij mij koopt, raad ik aan alsnog een onderzetter te gebruiken voor glazen, vazen en potten. Dan weet je zeker dat jouw meubel niet snel beschadigd. Ik gebruik kleurloze pantservernis van het merk Rambo.
Stap 9: Hout opknappen
Heb je een deel van het meubel geen kleur gegeven? Dan wil je natuurlijk dat het hout er mooi uitziet. Je kan kiezen voor een opknapbeurt met bijenwas of interieurbeits. Bijenwas breng je gemakkelijk aan met een oude theedoek. Bijenwas geeft het meubel weer een mooie glans. Interieurbeits breng je aan met een kwast (dezelfde als bij stap 7). Je hebt interieurbeits in verschillende kleuren. De beits breng je heel dun aan. Na 12 uur zie je de definitieve kleur van het hout. Afhankelijk van jouw smaak kan je nog een tweede laag aanbrengen. Ik gebruik vaak de interieurbeits van Hornbach, in de kleur walnootbruin.
Stap 10: Je bent klaar met je meubel opknappen!
Een meubel opknappen is helemaal niet zo moeilijk. Het enige dat je nodig hebt is tijd, want het is niet binnen 3 uur klaar. Wil je liever niet zelf een meubel opknappen? Neem dan eens een kijkje in mijn webshop, daar vind je veel kleurrijke meubels die al een make-over hebben gehad. Wil je wel zelf bepalen hoe jouw meubel eruitziet, maar wil je het werk uitbesteden? Ook dat kan! Kies dan voor het customizen van een meubel. Net zo leuk! Via Instagram deel ik veel meer voorbeelden van opgeknapte meubels.